søndag 20. november 2011

Beha - stevnet - forsommerens lokale friidrettsgalla (Trykt i Porsgrunnsposten)









Fotos: Torbjørn Stenstadvolden, Varden.

 Gjennom mange tiår var Urædds Beha - stevne et fast arrangement. På koksgrusen på gamle Urædd stadion tevlet landets beste friidrettsutøvere sammen med sterke lokale krefter. 1950- og 60 - årene var en «gullalder» for fridrett med Urædds egen Ragnar Moland i spissen.

Tor Kjetil Gardåsen

«Det var flere enn formannen i Norges friidrettsforbund, Aage Møst, som hadde all mulig grunn til å være fornøyd etter hvert som Urædds populære Beha - stevne skred frem lørdag,» skrev Vardens Sixten rosende i juni 1962. Det årlige friidrettsstevnet hadde ennå en gang blitt avviklet med mange kjente navn på deltakerlisten. Forventingen om rekorder hadde ligget i luften alt fra første stund, og dette var noe som trakk publikum til disse stevnene, som nærmest hadde karakter av et lokalt Bislett Games. Ett av høydepunktene under stevnet i 1962 var at Bjørn Bang Andersen tøyde sin egen norgesrekord i kule. Ellers ble det satt en rekke banerekorder, nye personlige rekorder og flere noteringer for årsbeste.
Beha - stevnet var blitt arrangert for første gang i 1937. Det var fabrikkeier E. C. Berg - Hansen som hadde tatt initiativet til denne lokale friidrettsmønstringen og som sto bak og støttet opp. Selv satte han opp hele 3 sølvpokaler, og i tillegg var det laget en flott Beha - medalje, som ble produsert av gullsmed Friis i Porsgrunn.

Urædds sterke Ragnar Moland
Da Ragnar Moland i 1955 som 11- åring trådte inn på friidrettsarenaen, innevarslet dette en «gullalder» i Urædds friidrettshistorie. Moland oppnådde 10 gull og 2 bestemannspremier i Tyrvinglekene, og han hadde kretsrekorden på 110 meter hekk, som han forbedret hele 9 ganger. Listen over bragder var lang, og i hans rikholdige premiesamling var det ikke mindre enn 325 medaljer. «Moland var eneren i 60 - årene som Adolfsen var det i 30 - årene og Carlsrud først på 1900 - tallet. Med ham som «flaggskip» seilte UFI inn i en lang, sterk epoke,» står det å lese i Urædds historie. Hekk var spesialøvelsen, men i gutte- og juniorårene var han best i sprint og hopp.
Under Beha - stevnet i 1962 innfridde da også Ragnar Moland stort i 110 meter hekk. Han vant 1. heat på en tid som var bedre enn hans egen Telemarksrekord. På 800 meter lot Våler - gutten Per Tokstad seg ikke true. Her fulgte også flere unge telemarkinger fint med «i galoppen», som Odds Tore Nordal, mens Jan Erik Lunde ble best av de hjemlige.
På 3000 meteren ble porsgrunnspublikummet også gledelig overrasket. Her var det den unge Anders Lønnebakke fra Langangen som innfridde. Unggutten var nokså fersk på lengre distanser, men unnslo seg ikke for å forbedre sin egen telemarksrekord temmelig kraftig.

Suveren kulemester
I kuleringen var det bare en mester på denne tiden, nemlig Bjørn Bang Andersen. Spørsmålet var mer hvor langt han skulle greie å støte «tingesten» ved hvert stevne. Treningsresultatene før stevnet bar bud om ny norsk rekord, og det holdt. I sitt andre kast gikk han opp i 17,07.

Spydess med kink
Noe labrere var det i spydkast og høydesprang. Riktignok ble det en årsbeste på Willy Rasmussen i spyd med 73,55 meter, men det ble ikke det store suset over selve konkurransen. Willy Rasmussen var landets «spydess» i begynnelsen av 60 - årene og sa seg godt fornøyd med resultatet under stevnet, selv om han før han kom til Porsgrunn hadde forløftet seg under sin jobb på Politiskolen. En moped skulle plasseres på en lastebil, og under dette pådro han seg en lei kink. Verre var det imidlertid ikke enn at han etter stevnet satte kursen mot et nytt stevne i Finland.
«Kvinnene gjorde såvist ikke skam på seg,» kunne Sixten videre konstatere. Her var Kragerøs Astrid Sjulstangen i fremste rekke og ble en overlegen vinner av kulestøt. Også i 100 meter gjorde telemarksjentene god innsats. Unn Thorvaldsen var alene med spydet og kvitterte med 44,59 meter. Den «blide Fossumjenta» var derved «i rute». Urædd hadde forøvrig flere gode kvinnelige utøvere på denne tiden. I 1961 satte Lillian Gundersen Urædds første kretsrekord for kvinner i høyde med 1,49, og i 1962 ble Britt Busk første telemarkskvinne over 5 meter i lengde, mens Lynn Funnemark satte kretsrekorder i hekk.

Beha - stevnet i 1962 var godt arrangert, selv om timeplanen ikke holdt helt. Tre klokketimer i vind og kald sno var i lengste laget, kunne en forfrossen Sixten rapportere etterpå. Men premiene var fine, og servicen god, også for pressen, konstaterte han. Og Beha - stevnet kom til å fortsette i mange tiår ennå.

Kilder:
Varden 4. juni 1962. Reportasje ved Sixten.
www.uraeddfriidrett.no





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar