Av Tor Kjetil Gardåsen
I 1937 - 38 ble det utlyst en konkurranse i idrettsbladet Sportsmanden. I samarbeid med urfabrikanten Omega ville bladet gi et stort stadion - ur til den av de norske fotballklubbene som fikk flest stemmer av bladets lesere. Stemmegivingen skulle foregå ved at det i hvert nummer av bladet var en stemmeseddel som skulle fylles ut og sendes inn. Den klubben som fikk innsendt flest kuponger med sitt navn på, ble tildelt stadionuret.
Interessen for bladet med kupongene var selvsagt stor, og avisen kunne gni seg i hendene over oppslutningen. Et kraftig urverk som drev en kjempeklokke med en diger viser som viste alle på stadion hvor mange minutter det var gått av omgangen og hvor lenge det var igjen til halv eller full tid, var naturlig nok noe de fleste fotballkubber i Norge kunne tenke seg. For idrettsklubber i 1930 - årene var imidlertid en innretning som dette hinsides hva en kunne drømme om å anskaffe seg.
Sportsmanden kunngjorde med jevne mellomrom hvor mange sedler som var blitt sendt inn på de forskjellige lag og stillingen lagene imellom. Etter en tid hadde Odd og Fredrikstad tatt ledelsen - med en svært jevn stilling mellom de to store fotballbyene. Duellen mellom de to lagene var i gang.
Det gjaldt å skaffe seg flest mulig aviser. Det lå i kortene at det ikke var nok med de man kjøpte i kiosker og butikker. Det måtte andre kanaler til for å skaffe tilstrekkelig mange eksemplarer. På Union lå det baller med papirmakulatur, og det ryktes at det var numre av Sportsmanden inni. Ballene ble åpnet, bladene halt ut og sedlene innsendt. Odd fikk en knepen ledelse. I Fredrikstad hadde man også funnet makulatur, og etter en stund rykket Fredrikstad forbi. Slik gikk det en tid med vekslende ledelse mellom de to klubbene. Intet var avgjort, og en taktikk for sluttspurten måtte legges. I Skien gikk den ut på at man holdt tilbake stemmesedler og sendte et mindre antall enn det man hadde for å forvirre motstanderen. Det viste seg at nøyaktig den samme taktikken var pønsket i Fredrikstad også. Forskjellen var bare at “reservelageret” var langt større i Skien - og Odds siste fremstøt med 400 stemmesedler innsendt i tolvte time kunne ikke Fredrikstad hamle opp med - her hadde man bare 100 sedler på “lager”. Odd vant uret.
Sportsmanden var imidlertid imponert over innsatsen også i Fredrikstad - og tildelte samtidig “plankebyen” ved Glomma et ur for den helhjertede innsatsen.
Kilde: Erling Svenkerud: Byglimt fra Skien. (1990)
Bilde:
Urverket til stadionuret som var en premie fra idrettsbladet Sportsmanden til Odds stadion i 1938 for iherdig kuponginnsending fra klubbens mange tilhengere. Uret ble gitt i gave til Telemark Museum på Brekke i 1991.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar