søndag 13. november 2011

Vestsidas slagkraftige taktikere (Trykt i Porsgrunnsposten)


Av Tor Kjetil Gardåsen

Boksing er ikke bare å slå. Man skal parere med armene, ved å dukke, ved unnvikelser, og man skal være klar til på kortest mulig tid å foreta sitt utfall. Gjennom årene har Pors satt sitt preg på boksemiljøet ikke bare i Porsgrunn, men i hele Norge.

Blant trenerne i Pors på 1960 - tallet var Thor Skarnes en som hadde som mål å få frem de gode talentene. «Nå ble det mer krutt i hanskene,» står det i Pors` jubileumsbok. «Ingen skjønte som Thor hva boksing dreide seg om!»
Etter hvert skulle også Pors få boksere som nådde opp på et nasjonalt nivå. Arild Kittilsen og Roald Skjelbred vant gull i norgesmesterskap, mens Knut Slåtta og Asle Leivestad tok sølv. På 70 - talet var Tom Giske Skarnes, Stein Halvorsen og Petter Røh Petersen sentrale navn. Sistnevne ble oppdaget som talent av «Beiten» allerede som guttunge og utviklet seg til en av de beste bokserne i Norge, ja kanskje i hele Europa. Kongepokal og nordisk mesterskap i 1980.
Bjarne «Beiten» Olsen.

Ellers forteller Pors jubileumsbok at økonomi ikke alltid var boksernes sterke side. Revisor ble ikke alltid like klok på boksegruppas regnskaper. Men bokserne fikk også bedret økonomien vesentlig, bl.a. ved å arrangere dansekvelder. Fire slike aftener for Porsgrunns befolkning i 1962 gjorde underverker i klubbkassa.

Om det var dansevelder eller andre årsaker, men på slutten av 1960 - tallet og fremover fikk Pors mange gode talenter frem. På denne tiden sto boksegruppa også for større arrangementer som junior NM i 1969 og senior NM i 1972, der Einar Nilsen tok NM - titelen, mens Tom Gisle Skarnes tok mesterskapet i NM junior. Pors var samtidig rikelig represenert på landslaget og kunne også ta på seg bokselandskamp mellom Norge og England i den nye Porsgrunnshallen på 1970 - tallet. På banketten etterpå fikk ordfører Harald Moen overrakt en noe original gave fra engelskmennene, nemlig tolv halve øl. Kanskje hadde de hørt om at sterke drikkevarer ikke var i fritt salg i Norge, slik som i England. I 1970 satte forøvrig den populære sanggruppen Dizzie Tunes satte opp en stor pokal til en guttebokser som kunne vise til gode prestasjoner, ikke bare i boksing, men også i fremferd og oppførsel.

Angrepsplan i øynene
Tar vi for oss de gamle håndbøkene i sporten, finner vi mange råd og anvisninger for hvordan boksingen skulle foregå. Boksing er ikke bare å slå, konstateres det i Idrætsboken fra 1923. Man skal parere med armene, ved å dukke, ved unnvikelser, og man skal samtidig være klar til på kortest mulig tid å foreta sitt utfall. Alt foregår fra den normale gardstilling. Fotarbeidet er viktig i boksing, gjennom glidende, myke skritt og benskiftinger uten å miste balansen et eneste øyeblikk.
Videre gjelder det å finne motstanderens angrepsplan. En må prøve å se det øyeblikk han forbereder et slag og hvor det tenkes anbragt. I de fleste tilfeller kan dette leses i hans øyne. Den drevne bokser fester mange ganger blikket på et bestemt punkt på kroppen. For egen del må all signaliserende ansiktsbevegelse unngås.

Rett venstre mot haken
Å få inn det rette støt er av stor betydning i boksing. En rett venstre mot haken er grunnleggende. Dette kan være en innledning for et kraftigere høyre slag. Et annet slag er svingslaget, ettersom en sidebevegelse virker sterkere enn en rett fremoverført. Et hook er for nærkampen - et slag med armen i kraftig bøyd stilling, helst i rett vinkel. Høyre arms hook mot kjeven er det typiske knockoutslag.
De gamle håndbøkene i sporten forklarer knockouten og dens virkninger. I «Idrætsboken» heter det at et lettere slag mot underkjeven er nok til å slå en mann over ende. Dette forårsaker en sterk bevegelse av den flytende veske i ørelabyrinten og fremkaller en refeleks til øye og hjernen og fremkaller en svimmelhet og tap av likevekten. Det kan forekomme at man ser sol og stjerner og at alt blir en eneneste tåke eller at man føler seg hodekulls styrtet ned i et dyp, gulvet beveger seg, det ringer for ørene osv.

Teknisk god Nystein
I 1964 arrangerte Pors internasjonalt jubileumsstevne. Her var det den 17 år gamle tønsbergguten Ronald Larsen som briljerte og stjal showet. Han gikk i ringen mot danske Henning Christensen, seniorbokser med hele 147 kamper bak seg. Men nordmannen bokset ypperlig, og hans presise, rette støt med venstre og høyre viste gode tekniske ferdigheter, som ble tilkjennegitt av et fullsatt Folkets Hus. Dansken fikk to ganger advarsel for å slå med innsiden av hansken, og det ble stor norsk seier hos sidedommerne i kveldens hovedkamp. Larsen røpet etter kampen at taktikken hans overfor dansken hadde vært å holde seg vekk fra nærkamp og prøve å føre kampen.
I det samme stevnet fikk Pors egen Finn Nystein seier over en danske. «Nystein er en vi liker å se i ringen, skrev Varden. «Slår kanskje ikke så veldig hardt, men er teknisk god.» Porsgutten var best i de to første rundene. Han slo ikke så hardt, men var teknisk god, og seieren var fortjent.

I fjærvekt slo Rolf Pedersen ra Pors Roy Hansen fra AIK Lund. Porsgrutten ble helt overlegen mot sin urutinerte motstander, som var nede til 8 i siste runde og ga senere opp. I tungvekt slo Harald Vangen fra Pors Jan M. Karlsen fra Drammen i en kamp med trege slag.

(Artikkelen er tidligere trykt i Porsgrunnsposten)


Kilder:
Idrætsboken. Kra. 1923.

Varden 16. november 1964.

Bilder:

Fotos: Varden ved Torbjørn Stenstadvolden.

Riktig og gal boksestilling. Fra Idrætsboken 1923.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar