mandag 21. november 2011

Munken - den grønne øya i Norsjø (Trykt i Slusegløtt)


Av Tor Kjetil Gardåsen

Midt ute i nedre del av Norsjø ligger den store øya Munken. Det er en vakker øy med en frodig vegetasjon. På øya ligger det også et lite gårdsbruk.

Frem til 1749 var Munken husmannsplass under Langeland i Helgen. Da ble den solgt fra som eget bruk. På Munken har det vært gjestgiveri, hvor de som rodde langs Norsjø kunne ta inn. Som kjent var det flere gjestgiverier langsmed Norsjø, bl. a. Fjærekilen, Leirodden og Galten.

I 1887 kjøpte sakfører Larsen i Skien Munken. Han satte opp en stor villa på øya. Mange av de varmekjære trærne som finnes her, som bøk og lerk, er nok plantet i hans tid. Han satte også ut harer her for som skulle formere seg og være vilt i høstjakten.


Tor Kjetil Gardåsen

Bildetekster:
Disse gamle bildene viser villaen på Munken i sakfører Larsens eiertid. Villaen ble senere tatt ned og flyttet til et sted i nærheten av Oslo. Fotografier i Telemark Museums bildesamling.

Et forseggjort kart over Munken laget av landmåler Hans Vasdahl. Vi legger merke til alle de romantiske navnene som de forskjellige stedene på øya har fått.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar