søndag 13. november 2011

Hytteferie i skogens ly (Trykt i Porsgrunnsposten)





Av Tor Kjetil Gardåsen

Sommerferie og helger tilbragt på hytte ved Jarseng eller Skifjell. I vår tid med feriereiser til alle verdenshjørner kan en slik ferieform fortone seg som svært underlig. Men før krigen var skogstraktene rundt Porsgrunn populære områder der folk søkte rekreasjon og avkobling. Og fortsatt kan vi se minner etter hyttelivet i ute i skogen.

Å rusle i skogstraktene rundt Porsgunn kan gi mange slags opplevelser. I noen av de bynære skogsområdene støter vi av og til på gamle hytter. Hvorfor i all verden ligger det hytter her, bare noen steinkast fra byen, tenker vi kanskje.
Å dra ut i naturen for fornøyelsens og opplevelsens skyld tok seg opp blant bredere lag av befolkningen utover på 1900 - tallet. Noen fant det etter hvert praktisk å sette opp en hytte ute i skogen for å kunne tilbringe lengre tid her. Slik startet det beskjedne hyttelivet i byens nære omegn. En ting var imidlertid viktig: hytta måtte ikke ligge lenger unna enn at den kunne nås til fots etter endt arbeidsdag lørdag kveld.

Folkehytter i skog og mark
Hyttene i skogsområdene kom opp i første del av 1900 - tallet. For Porsgrunns del ligger denne folkelige bebyggelsen særlig i områdene i ytre Gjerpen: Klepp-, Jarseng-, Skifjell- og Ryggentraktene. Noen enkelte hytter ble også bygd på vestsiden av byen. På grunn av Porsgrunns beliggenhet nær fjorden valgte likevel mange å sette opp hytte ved sjøen.
Det var viktig at hyttene lå i gangavstand fra byen. De fleste var på arbeid frem til lørdag ettermiddag, og hytta måtte kunne nås til fots før det ble mørkt. Hver lørdag trasket det hyttefolk opp gjennom Hovenga, Liane og videre oppover forbi Nærum og Langerød på vei til sine hytter. Etter hvert kom det busser på denne strekningen, men folk var forsiktige med å bruke penger og gikk til fots i stedet eller tok bussen et stykke og gikk av tidligere, slik at noen øre kunne spares.
Disse folkelige hyttene skulle først og fremst være billige og ble gjerne satt opp av materialer som folk fikk tak i, bl.a. fra hus som skulle rives eller fra store kasser. På østsiden av Gjerpendalen bygde arbeidere fra Bøle sagbruk en stor hytte av materialer fra en gammel lekter. Bord og bjelker fra sjøbuer, låver eller skur var verdifulle hyttematerialer. Dører og vinduer ble brukt om igjen, noe som hyttene bærer preg av den dag i dag.
Familiehyttene var til å begynne med knøttsmå med ett lite rom, og vi må undre oss over alle de menneskene som fikk plass her. Men her lå folk på bord og benker, på gulvet under bord og på krakker. Hvor liten hytta enn var, var alle velkomne, og hyttene ble samlingssteder for familie, venner, naboer og de som bodde «ovapå» eller «nedenunder» i huset hjemme.

Sommerferien på skogshytta
På hyttene kunne familien tilbringe trivelige sommerferier. Når skoleferien begynte, tok folk med seg mel, sukker og matvarer, slik at koner og barn kunne tilbringe sommeren på hytta. Karene var på arbeid i byen og kom opp lørdag ettermiddag. Hytta ble utgangspunkt for mange slags turer i nærområdet. Østre eller vestre Vealøs var utfordrende turmål, mens Mensvann var et fint sted å dra og bade. Traktene her var også gamle setertrakter, og der det fortsatt ble drevet setring, var dette spennende steder å besøke, både for å se på dyra og å kjøpe melk.
I dag finner vi bortgjemte hytter flere steder i skogsområdene rundt Porsgunn. Enkelte er bra vedlikeholdt og endatil i bruk, mens mange er glemt og overlatt til seg selv. Inne i hyttene står komfyr, kjøkkenbenk og spisebord og vitner om den gangen hytteveien gikk opp forbi Åltvedt, Klepp og Li med ryggsekk på ryggen og unger på skuldra. Stikker vi hodet inn, kan vi fornemme varmen fra vedkomfyr og susen fra en primus, mens musikken fra en sveivegrammofon på verandaen lyder ut over den grønne sletta utenfor hytta. Og nedenfor lå den grønne Gjerpendalen med utsyn mot Frier, mens skogen bakenfor lokket med spennende steder.
Fortsatt er det billige hytter å få tak i i denne delen av Grenland. For den som vil ha et feriested for en rimelig penge, averteres av og til disse gamle hyttene til salgs til priser som er overkommelige for de fleste. Her trenger en ikke tykk lommebok for å sikre seg et idyllisk og bortgjemt sted. Og det beste av alt: veien er bare snaue 10 minutter med bil hjemmefra...... 
 
(Tidligere trykt i Porsgrunnsposten)

Bilder

Papirbilde:
På Augestad ved Leirkup hadde familien Wergeland på Osebakken sin hytte. I Leirkup var det en flott badekulp og fiskemuligheter. Hytta ble brukt til evakuering dagene rundt 9. april 1940.
Bilde Hytte ved Søgårdseter 006
Utsikt fra liene ved Søgårdseter over Gjerpendalen mot Porsgrunn og Frierfjorden med Bamblelandet i det fjerne. Hyttefolk fikk lønn for strevet når de hadde kravlet seg opp bakkene frem til hytta. Fra noen av hyttene strakte panoramaet seg fra Eidanger til telemarksfjellene.



Bilder Hytte ved Søgårdseter 007 og 008. Hytter Jarseng 001 og 007
Små trivelige hytter ligger fortsatt spredt i det frodige landskapet fra Jarseng og nordover.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar