søndag 13. november 2011

Neptuniade i sjøfartsbyens tegn (Trykt i Porsgrunnsposten)





Av Tor Kjetil Gardåsen

Skomværvalsen var gjennomgangsmelodien under Neptuniaden i Porsgrunn i 1964. Et stort arrangement ble gjennomført med redningsskøyter, rokonkurranse og selveste Erik Bye som programleder.


I 1960 - årene var det et stort antall norske sjøfolk på skip verden over. Neptuniaden var et aktivitetsarrangement som ble avviklet i regi av Statens Velferdskontor for Handelsflåten om bord og i havner rundt om i verden. I Neptuniaden ble alle norske skip oppfordret til å gjennomføre aktiviteter, og disse ble rapportert inn til Velferden sentralt og gitt poeng for. Alt fra kunstnerisk utfoldelse til idrett og hobbyvirksomhet talte. I Antwerpen, som den gang var en av de store havnene for norske skip, var f. eks. arrangementet lagt til den norske idrettsplassen «Nordahl Grieg Stadion», hvor bl.a. Amsterdams 70 manns tollorkester deltok. I spissen for dette arrangementet sto porsgrunnsmannen Finn Grimsgaard. I New York ble det arrangert fotballkamper og friidrettsstevner, og tilvarende var det i en rekke havner verden over.
Men det var i Porsgrunn at åpningen dette året skulle foregå. En stor del av byens befolkning var på bena for å få med seg alt det som skulle skje disse junidagene. I alt rundt 15 000 mennesker ble anslått å være ute i gatene under den store folkefesten. I 1960 - årene hadde da også byen sjøfolk i et stort antall, og mange følte at de selv eller familien hadde nær tilknytning til havet og sjømannsyrket.
Det hele startet med at fire redningsskøyter med «Skomvær II» i spissen kom til byen. Redningsskøytene klappet til kai sammen med to motortorpedobåter, og samtidig gikk Norsk Sjømannskor i land og slo an tonen med sang, spill og velkomsthilsninger. Blant de populære gjestene var Erik Bye, Knut «Kupper`n» Johannessen, Fred Anton Maier, Hjalmar «Hjallis» Andersen og Arve Opsahl.

Erik Bye i sentrum
Ett av høydepunktene på lørdagen var «Vi går om bord» - program under ledelse av Erik Bye. Programmet ble gjennomført på Rådhusplassen i et øsende regnvær, men folk hadde møtt opp med paraplyer og regnfrakker, og Erik Bye med ensemble klarte snart å få opp stemningen i menneskemengden i regnværet. Programmet bød på adskillige godbiter. Den svenske sangfuglen Lully Berglund deltok med fynd og klem, og Norsk Sjømannskor fremførte flere numre.
Erik Bye takket for den mottakelsen han hadde fått og den store interesse Porsgrunn kommune hadde vist for Neptuniaden. Også Porsgrunns ordfører Harald Moen var fornøyd. Han ble kalt opp til mikrofonen og var meget glad for at åpningen ble lagt til sjøfartsbyen. 85 - åringen Olaves Hansen fra Langesund, som tidigere hadde vært bestmann hos selveste Fridtjof Nansen, var også oppe hos Erik Bye en tur, og velferdssekretær Odd Kjell Andersen, ildsjelen bak arrangementet, mottok en vikingskipsmodell, blomster til kona og stor velfortjent hyllest. Populært var det også da skotfossmannen Nils Sigernes, som hadde rodd ferge i 50 år, ble overrakt en påhengsmotor som premie via sin bror.
Formannen i Norsk Sjømannsforbund, Gunvald Hauge, takket Porsgrunn kommune for gjestfriheten, og stuert Odd Hansen fikk æren av å erklære sjøens idrettsleker for åpnet. Han hadde vært om bord i M/T «Sydhav», som hadde vunnet forrige Neptuniade. Til slutt var det fyrverkeri fra MTBene ved kaien og sirener fra de andre skipene. Rundt om i Porsgrunn var det satt opp boder for kaffe- og konfektlotteri der inntekten gikk til redningsselskapet.

Redningskveld med sjøgang
En annen tilstelning var Redningsselskapets storstilte underholdningsprogram på Hotel Vic. Godt over 300 inviterte gjester var i et strålende festhumør denne kvelden. Noen gikk over i tydelig sjøgang uti de små timer, men ellers vil denne festaftenen bli husket lenge, skrev Varden. Erik Bye og sjømannskoret ga prøver fra sitt rikholdige repertoar, og deretter fulgte populære innslag med Arve «Bottolf» Opsahl, Hjalmar Andersen, Danmarks syngende skøyteløper Kurt Stille og Salhuskvartetten. Man hadde også fått dit skøyteheltene Knut «Kupper`n» Johannessen, Per Ivar Moe og Fred Anton Maier. «Det ble gjøglet og sunget, pratet og vitset så latteren sto høyt under taket,» kunne Varden meddele. Utpå kvelden dukket Kong Neptun og hans hoff opp. Ekstra muntert ble det da han under fullt seremoniell døpte Erik Bye til sin lydige undersått. Og jubelen steg enda høyere da den lokale og allestedsnærværende velferdssekretær Odd Kjell Andersen utropte tre nye medlemmer av Velferdskontorets teddybjørnorden. Blant disse var Knut Johannessen og Arve Opsahl.
Neptuniaden fortsatte på søndag. Dessverre var det regnvær, men Erik Bye klarte også her raskt å få liv i forsamlingen av fremmøtte både under åpningen av Skomværgata og grunnstensnedleggelsen på sjømannshjemmet. Erik Bye lot champagneflasken falle mot veggen på sjømannshjemmet og døpte bygget til «Neptun». For å bivåne denne seansen hadde kong Neptun i egen skikkelse steget opp fra sitt fuktige rike sammen med assistenter. Han overrakte et sertifikat for sjømannshjemmet, Skomværvalsen lød utover, og jubelen var stor.

Løp, hopp og spark
Statens Velferdskontor for handelsflåten var blitt etablert i 1947 og hadde til formål å øke sjøfolks trivsel og velvære i havner verden over. Velferden hadde på sitt meste mer enn 200 ansatte, og blant velferdssekretærene var det flere profilerte idrettsfolk som skøyteverdensmestrene Hjalmar Andersen og Fred Anton Maier.
Idrettskonsulent Lorang Ridder - Nielsen kunne vise til en imponerende statistikk med 2000 svømmeknapper, 350 lag i den norske fotballserien og 90 skip med i lagmesterskap i friidrett. Det fortelles bl.a. om et skip som hadde arrangert skiskyting med rulleski på dekk i en amerikansk havn. Den stedlige kystvakten oppfattet imidlertid det hele som mytteri og kom ilende til for å gripe inn. Radio- og TV - programmer på lydbånd, bibliotektjeneste, håndarbeid, bingokvelder og fotballserier i tillegg friidrett og sykling på ergometersykkel hørte med til tilbudene. Velferden var i det hele en svært dynamisk organisasjon - en del sjøfolk kunne til tider oppleve den som vel geskjeftig og søkte i stedet tilflukt i den roligere sjømannskirka der de slapp unna mas om svømmeknapper og ergometersykling.
Men i Porsgrunn i 1964 var stemningen på topp rundt et arrangement som satte sjøfolk og sjømannsliv i sentrum - en del av det mange i sjøfartsbyen oppfattet som sitt hovedinnhold i livet.

(Tidligere publisert i Porsgrunnsposten)

Kilder:
Varden 8/6-1964.
Sjøfartsdirektoratets nettside.


Fotos: Torbjørn Stenstadvolden, Varden.





1.
Livbåtkapproingen på Gunneklevfjorden var ett av de sportslige innslagene under Neptuniaden i 1964 Croftholmens 1. lag gikk seirende ut, nummer 2 ble Eidanger Salpeterfabrikker, nr. 3 Croftholmens 3. lag og nr. 4 Skiensfjordens Tekniske Fagskole. Norsk Hydro hadde satt opp pokal.

2.
Åpningsseremoni på en av redningsskøytene ved brygga.


3.
Erik Bye i styrhusvinduet på en av redningsskøytene.

4.
Parade fra brygga.





5. Kong Neptun hadde steget opp fra tang og tare for å få med seg grunnstensnedleggelsen til sjømannshjemmet.

6. Grunnsteinsnedleggelse for sjømannshjemmet ble foretatt av skipsreder Knut A. Knutsen og formannen i sjømannsforeningen Gerhard Olsen. Erik Bye sørget for at huset ble døpt i champagne, og navnet ble «Neptun».

7.
Skomværgate ved Sjømannshjemmet ble opparbeidet i dagene før Neptuniaden, og Erik Bye foretok den offisielle åpningen.


Ett av velferdens tilbud var aviser hjemmefra, som ble godt mottatt, selv om avisene kune være flere måneder gamle når denådde frem. radio- og Tv - programmer ble sendt ut til skipene på lydbånd, kassetter og video. Bibliotektjeneste med bokaksser som sirkulerte mellom skipene, studievirksomhet med mange slags kurs, håndarbeid som makrame og knuter, bygging av flaskeskuter, bingokvelder, fotokonkurranser og film med Fåklypa Grand prix sn en av aller mest populære filmene. Sjømannshoteller, idrettsanlegg og kulturarrangementer var også viktige virksomheter i tillegg til fotballseriene, som ble startet opp allerede i 1949 og i tillegg friidrett, sykling på ergometersykkel.

Kontorsjef Rolf Hofmo foretok den offisielle åpningen av den verdensomspennende Neptuniaden.

Direktør H. Th. Klingenberg overrakte på vegne av Norsk Hydro pokalen som var satt opp som førstepremie.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar