søndag 20. november 2011

Da sambafeberen herjet i Porsgrunn (Trykt i Porsgrunnsposten og Lykkelige tider)


Mer enn 20 år er gått siden karnevalsfeberen raste i Porsgrunn. Flere år på 1980 - tallet ble byen forvandlet til en kokende sydlandsk heksegryte en helg i august.

Tor Kjetil Gardåsen

Fotos: Reidar Peersen, Varden.

Noen år på 1980 - tallet ble Norge grepet av karnevalsfeber. Etter sydamerikansk mønster arrangerte flere byer store karnevalsfester med opptog, kostymer og fengende musikk. Oslo Karneval var det største, men også Porsgrunn fulgte opp med sitt karneval, som samlet flere titusener mennesker.

Fargesprakende
Porsgrunn sentrum ble på en helg i august omvandlet til en myldrende maurtue med et øredøvende lydbilde, elleville kostymer og gnistrende farger. «Årets karneval ble den mest farvesprakende dagen i Porsgrunns historie,» kunne Varden oppsummere etter at karnevalet i 1984 var over. «Fra tidlig formiddag til langt på natt var folk i alle aldre på farten i de utroligste kostymer. Mellom 30 000 og 40 000 benyttet denne anledningen til litt løssluppen sydlandsk stemning og livsglede på grenlandske breddegrader.»

Årets folkefest i Telemark
Beskrivelsen i Varden dagen etterpå var begeistret: «Med en av sommerens fineste dager og natt med fullmåne fra skyfri himmel ble karnevalet i Porsgrunn en farvesprakende eksplosjon i forskjellige former for livsglede og årets store folkefest i Telemark. Fra tidlig formiddag til langt ut i de små timer var folk i alle aldre på farten i svingene rytmer over hele byen. Det var ingen tvil om at folk hadde tatt på seg godhumøret sammen med karnevalsdraktene, og det satte sitt preg på stemningen.» Noen hadde med seg en god del «medbragt», men arrangørene kunne konstatere at det på dette området var betydelig bedring fra året før.

Den kanskje mest fargesprakende dagen i Porsgrunn historie begynte om formiddagen på Nordentorget. Der kronet ordfører Kristen Waaland den brasiliansk fødte Elizete Vestøl til dagens karnevalsdronning. Dette syntes han var så hyggelig at han like godt spurte komiteen om han kunne få lov til å være karnevalskonge for en dag. Det ble han imidlertid ikke, med dukket i stedet opp i karnevalsopptoget med sjakett og flosshatt.

Riksmeglingsmannens sambagruppe
Etter åpningen begynte det å svinge for alvor med profesjonelle sambaorkestre med eggende rytmer forskjellige steder i sentrum. Det var det kjente Academicos do Schachrinha, også kalt «gruppa til Solberg» og den sambafrelste gruppen rundt assisterende riksmeglingsmann Reidar Webster. Fra lange og harde meglingsrunder visste man at han kunne være både seig og utholdende. På lørdagen trommet han smektende sambarytmer fra tidlig på formiddagen til langt over midnatt, og han og hans venner var hele tiden sentrum for en stor og ellevill sambadansende skare av folk i alle aldre. Varden antydet at klimaet i lønnsoppgjørene kanskje kunne bli litt vennligere dersom Tor Halvorsen og Pål Kraby tidvis lot seg rive med av «Websters fritidsrytmer».

Høydepunktene under arrangementet var de to opptogene. I barnetoget midt på dagen var sambadronnigen og en dansegruppe fra Fredrikstad i spissen. Men den store karnevalsopplevelsen kom med hovedtoget. Folkemengden som deltok i dette var så stor at det ble noe langt mellom rytmeinnslagene, men det tok ikke humøret fra deltakerne. Hele Storgata fra Meieritorget til Rådhusplassen var et eneste hav av dansende i de utroligste kostymer.

Etter denne kraftanstrengelsen ble stemningen utover kvelden noe mer avslappet. Noen slengte seg ned å plenene i byen, mens dansen gikk videre på Østre brygge, Rådhusplassen og andre steder.

Til tross for den veldige oppslutningen og heftige livsutfoldelsen på 1980 - tallet kom Porsgrunn aldri til å bli noen karnevalsby. De store arrangementene døde hen etter noen år både her og andre steder. Kanskje var ikke løssluppen livsutfoldelse i lengden egentlig nordmenns sak. Kanskje var arrangementet så stort at arrangørene ikke så seg i stand til å fortsette. Likevel sitter mange igjen med minner fra dundrende sambarytmers gjenklang i husveggene i Storgata og naboen i et kostyme du aldri trodde du ville få se ham i. Og kanskje vil kreative sjeler en gang i fremtiden skape noe som på ny vil bringe unge og gamle ut i ellevill jubel i Porsgrunns gater.

Kilde:
Varden 13. august 1984.


Bilde 1
Thomas Andre Johnsen, Janne Jordbakke, Elisabeth Høibø og Janne Høiene Johnsen i fantasifulle kostymer.

Bilde 4
Vardens oppslag med en fargesprakende menneskemengde foran rådhuset.

Bilde 6
Karnevalsdronning Elizeta Vestøl i spissen for opptoget flankert av Rakel Lundgren t.v. og Eliana Valdes.

------


- eller i alle fall så godt som nordmenn klarte å leve opp til det

Sambarytmer ..... men stedet var denne gang ikke Rio, men Storgata i Porsgrunn.

Fotos: Reidar Peersen, Varden.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar